BOERDERIJ- EN HEEMKUNDEMUSEUM
SCHIMMERT

Het museum is gesloten tot 3 april 2024

HET MUSEUM

 Het boerderij- en heemkundemuseum te Schimmert herbergt op een passende locatie een omvangrijke  collectie tractoren, machines en gebruiksvoorwerpen. In de bijhorende tuin  groeien bloemen, groenten en (ook oude) gewassen, zoals men die op een boerderij zou kunnen aantreffen.

U kunt er getuige zijn, hoe ooit het seizoen bepaalde wat er in een boerengezin die dag gebeuren moest. Als de tijd er rijp voor is, zal gedemonstreerd worden hoe er in vroegere dagen geploegd, gezaaid, gebinderd en gedorst werd.

Ook vinden er soms demonstraties plaats van stroopstoken, vlaaienbakken in de leemoven, wecken en nog meer van die arbeidsintensieve klussen, die ooit heel gewoon waren (voor meer info hierover zie de agenda).

Daarmee herbeleeft jong en oud een stukje Limburgse historie.

Hoeskamer

In de “hoeskamer” of op het terras kan men nagenieten bij een kopje koffie of een glaasje fris. Kortom, een plek die het bezoeken waard is en blijft! Daarbij maakt het niet uit, of u te maken heeft met een beperking ten gevolge van een handicap.   

Het geheel is rolstoeltoegankelijk en er is een aangepast toilet, inclusief de noodzakelijke hulpmiddelen. Daarnaast kan de bezoeker op verzoek beschikken over een aanwezige rollator.

 Heemkundevereniging Schimmert

Een groot deel van de collectie is eigendom van de Heemkundevereniging in Schimmert. Veel objecten zijn schenkingen aan het museum.

Alle schenkingen worden op deze wijze bewaard voor de toekomst en blijven zo eigendom van de gemeenschap

 

testimonialS

Eind jaren 80 van de vorige eeuw werd de smederij van de familie Timmers in de buurtschap Oensel ontruimd.
De Heemkundevereniging Schimmert probeerde een aantal gereedschappen en werktuigen te redden. Als voorlopige bewaarplaats werden de schuren en afdakjes van het pand van Eef en Margriet Smitshuysen aan de Hoofdstraat beschikbaar gesteld.
Toen enkele jaren later een actie werd georganiseerd voor restauratie van de kerktoren, werd dit materiaal, samen met enkele oude tractoren, tentoongesteld. Als resultaat hiervan werden door de bezoekers aan dit evenement in de daarop volgende weken nog veel meer oude werktuigen en gereedschappen bezorgd.
Na 2005 werd door de Gemeente Nuth getracht het agro-toerisme te bevorderen. Hiertoe kregen wij de vraag van de Gemeente of het niet mogelijk was om hiertoe een klein museum op te richten.
In 2007 werd na een uitgebreide verbouwing het Boerderijmuseum Schimmert geopend.
Met grote regelmaat worden er nog altijd machines, werktuigen en gereedschappen aan het museum geschonken, waardoor er telkens wijzigingen in de tentoongestelde collectie plaatsvinden.

AGENDA

FOTOBOEK

Boterpers uit de twintiger jaren van de vorige eeuw

Toneelvoorstelling op zondag 12 september 2021 door toneelvereniging Crescendo uit Schimmert op het terras van het museum

Nieuw in het museum: een 150 jaar oude noodstal waarin de paarden werden beslagen.  Na restauratie wordt de constructie weer in elkaar gezet en tentoongesteld.

 

Op de foto rechts is de hoefstal provisorisch in elkaar gezet, in afwachting van restauratie en definitieve plaatsing

Tractoren van Massey Harris, Deutz, Feldmeister en Hela

De expert van het programma ’tussen kunst en kietzsj

Nieuw in de collectie: Een melkkar met melkbussen van Sibema en een melkcentrifuge van de firma Melotte.

PRIJZEN

Kinderen tot 6 jaar gratis

Van 6 tot 12 jaar 1 Euro

Volwassenen 2,50 Euro

In het museum kan niet gepind worden

ook de hond mag mee in het museum, mits aangelijnd

CONTACT


                                        Openingstijden van april tot en met september:

                    

 Iedere zondag  van 11:00 tot 17:00u

Iedere woensdag van 13.00 tot 17.00 uur.

laatste inkom 16.00 uur

op andere dagen na telefonische afspraak.

 In het museum is koffie, thee en fris verkrijgbaar

voor groepen is het mogelijk om,  na afspraak, gebak te bestellen

 

Hoofdstraat 36
6333BJ Schimmert

Eef en Margriet Smitshuysen
tel: 045-4042470

info@boerderijmuseumschimmert.nl